Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Hypotéky nabírají dech

Hypotéky nabírají dech

Hypotéky zlevňují, ale kdo si dnes může dovolit koupit drahý byt?

Zpřísněné podmínky bank vyloučily část populace z možnosti čerpat hypotéční úvěr.

Na druhou stranu je rozumné nezadlužovat domácnosti víc než je únosné.

Po hubených měsících dochází k mírnému oživení poptávky po úvěrech na bydlení. Čtvrtletní výsledky hypotečních bank jsou však nejhorší za posledních 5 let.

Co je příčinou?

„Důvodem poklesu produkce jak hypoték, tak úvěrů stavebních spořitelen je podle našeho názoru stále ještě předzásobení z loňského roku a projevuje se zde i horší dostupnost hypotečních úvěrů, na které se vztahuje doporučení ČNB z loňského roku,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na financování bydlení.

 „Oproti předchozím měsícům, kdy produkce klesala o více jak třetinu je to určité zlepšení, které může signalizovat oživení poptávky na trhu s úvěry na bydlení,“ pokračuje Libor Ostatek. Objemy rostly v březnu rychleji než počty úvěrů, takže průměrná výše hypotéky meziročně vzrostla o 96 000 Kč na 2,214 mil. Kč. Hlavní příčinou je bohužel růst cen nemovitostí.

Hypotéky zlevňují

Hypotéky i přes mírný meziroční nárůst jsou stále levné, horší je to ale s jejich dostupností. Hypoteční novinkou, která si klade za cíl toto změnit, je změna konstrukce úrokových sazeb v České spořitelně, která klientům pořizujícím si první nemovitost nabízí úrokové sazby u 90% hypoték stejně výhodné jako u bankami a ČNB preferovaných 80% hypoték.

Zásadním zpřísněním podmínek pro hypotéky v roce 2019 je maximální akceptovatelná výše úvěru, která činí 9-násobek čisté roční mzdy žadatele.  Vlastní hotovost a úspory musí být ve výši minimálně 10 – 20% z ceny nemovitosti. Dále musí všechny splátky (včetně splátky hypotéky)  tvořit v součtu maximálně  45% čistého měsíčního příjmu.

A právě tyto zpřísněné podmínky bank mohou některým žadatelům o úvěry přinášet komplikace. Všechny banky si žadatele důkladně prověřují a čím je riziko neschopnosti půjčku splácet, tím rychleji je žádost zamítnuta.

Z těchto důvodů je potřeba dříve než si začnete aktivně hledat vaše nové bydlení vyhledat hypotečního specialistu – makléře, který vám navrhne schůdné řešení vaši bytové situace. Jsme připraveni pomoci vám jak se zajištěním úvěru, tak následně s koupí vhodné nemovitosti přímo vám na míru.

Mgr. Monika Sedláková – COMFORT REAL

Tel.: 777 148 332

www.comfortreal.cz

www.monikasedlakova.cz

 

Vytvořit poptávku

Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Rozšířené hledání


Typ nabídky

Upřesnit


Cena a plocha

m2
m2

Kraj a lokalita


Máte otázku?